Madaster gelanceerd

Madaster gelanceerd

Wat heb je in de eerste plaats nodig als je materialen uit bestaande bouw hoogwaardig wilt kunnen hergebruiken? Informatie! Vanuit die gedachte is Madaster ontstaan, het ‘kadaster voor materialen’. Afgelopen vrijdag werd Madaster gelanceerd.

Vertel me wat in je gebouw zit

Madaster is een onafhankelijke online bibliotheek waarin van elk gebouw een materialenpaspoort aangemaakt kan worden. Zo is van ieder bouwwerk vast te leggen welke materialen gebruikt zijn en welke partijen daarbij betrokken waren. Ook is het mogelijk om te registreren welk onderhoud is gepleegd of wat er vervangen is. Deze documentatie is niet voor niets want door deze gegevens in een toegankelijk systeem inzichtelijk te maken is het makkelijker om circulaire doelen te behalen. Met andere woorden: Als je van tevoren precies weet wat er in een gebouw zit kun je deze elementen hoogwaardig hergebruiken bij sloop of renovatie.

Bas Slager, adviseur Circulaire projecten bij BOOT: ‘BOOT is een van de 31 Kennedy’s bij Madaster. We kunnen momenteel als enige partij inzichtelijk maken welke materialen in gebouwen waardevol zijn voor hergebruik. Die informatie is hard nodig!’

Madaster gelanceerd

BOOT is Kennedy

Bij BOOT werden we enthousiast van de ambitie van Madaster! Directeur Kees Boot en adviseur Circulaire projecten Bas Slager waren bij de lancering aanwezig. Bas: ‘BOOT is één van de 31 Kennedy’s, de zogenaamde samenwerkingspartners bij Madaster. We zijn de enige partij met expertise in het 3D-sloopmodel. We weten namelijk inzichtelijk te maken wat waardevol is bij sloop en demontage en die informatie en kennis heb je hard nodig in de overleggen. Juist het feit dat zoveel (soms zelfs concurrerende) partijen met elkaar om tafel zijn gaan zitten, vinden we mooi. Op die manier laten we met elkaar zien dat circulair slopen en bouwen draagvlak en dus toekomst heeft.’

Afval? Materiaal zonder identiteit!

Naast de financiële bijdrage die we leverden willen we ons in de toekomst richten op het samen ontwikkelen van kennis. zodat we we onszelf en Madaster blijven verbeteren. Door op grote schaal informatie te verzamelen en inzichtelijk te maken, verlagen we de drempel voor vele partijen serieus met circulair materiaalgebruik aan de slag te gaan. Of zoals de uitspraak van de architect en medebestuurder van de Madaster Foundation Thomas Rau luidt: ‘Afval is materiaal zonder identiteit’. Madaster geeft materialen en grondstoffen die identiteit terug.

Madaster is een ANBI-stichting met een algemene en publieke, non-profit interesse met vertegenwoordigers uit meerdere sectoren van de economie.

Kijk op: www.madaster.com

 

Leave a Reply